Latvijas Dizaina centra īstenotā Eiropas Savienības fonda projekta «Starptautiskā sadarbība izaugsmei» rezultāti

Latvijas Dizaina centrā, sadarbībā ar Centrālā finanšu un līgumu aģentūru (CFLA), laika periodā no 2023. gada augsta līdz novembrim tika veiksmīgi īstenots projekts “Starptautiskā sadarbība izaugsmei”, kas tika finansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem.

Projekta mērķis bija sniegt atbalstu Latvijas Dizaina centram, lai mazinātu Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes sekas un saglabātu darba vietas organizācijā, kas darbojas dizaina un radošo industriju jomā, kā arī paātrinātu organizācijas pielāgošanos jaunajiem apstākļiem un veicinātu plašāku kultūras pakalpojumu pieejamību, tādējādi radot pozitīvu ietekmi uz vietējām kopienām un veicinot reģionālās kultūrvides aktivizēšanos un ekonomisko attīstību. Projekta īstenošanas ilgums bija pieci mēneši.

CFLA finansētie pasākumi projekta ietvaros ietvēra Latvijas Dizaina centra pārstāvju dalību četros starptautiskās sadarbības veicināšanas un profesionālās kapacitātes un izaugsmes stiprināšanas pasākumos: Dizaina festivālā Kopenhāgenā 3daysofdesign, Nīderlandes dizaina nedēļā Dutch Design Week, Starptautiskajā interjera dizaina priekšmetu izstādē «Maison & Objet» un Venēcijas Biennāles 18.starptautiskā arhitektūras izstādē, kā arī starptautiskās sadarbības pasākuma organizēšanu Latvijā ar divu ārzemju ekspertu dalību “Latvijas Dizaina gada balva 2023” fināla norisē un dizaina ekspertu vieslekcijās.

3daysofdesign, foto: Filip Gielda

Dizaina festivāls 3daysofdesign, desmit gadu laikā ir piedzīvojis būtisku attīstību untransformāciju, no Ziemeļvalstu dizaina festivāla kļūstot par vienu no būtiskākajiem dizaina

notikumiem Eiropā, kas pulcē kopā jaunākos dizaina sasniegumus ne vien no Eiropas bet arī

pasaules. Latvijas Dizaina centra pārstāvji apmeklēja dizaina festivālu 3daysofdesign laika periodā no 2023. gada 7. Jūnija līdz 10. Jūnijam.

3daysofdesign, publicitātes foto

Latvijas dizainam būtu jābūt reprezentētam katrā 3daysofdesign festivālā, lai veidotu Latvijas

dizaina tēlu kā kopumu un arī popularizētu konkrētus dizainerus, dizaina uzņēmumus un

izglītības iestādes, kā uz sadarbību un partnerību vērstus vienumus. Latvijas dizaineriem, dizaina studijām, dizaina uzņēmumiem un dizaina izglītības iestādēm jārod veids kā būt pārstāvētiem dizaina festivālā 3daysofdesign. Dizaina produktu uzņēmumiem jāveido tiešas sadarbības ar dizaina saloniem, kuros organizēt dizaina jaunumu prezentācijas. Dizaina izglītības iestādēm jāveicina studējošo dalība starptautiskos konkursos un iestādēm pašām jāveido bilaterāla sadarbība ar Ziemeļvalstu izglītības iestādēm studējošo pētniecības un izstrādēs projektu īstenošanai.

Viena no centrālajām DDW norises vietām — Strijp–S apkaime. Foto — Cleo Goossens

Nīderlandes dizaina nedēļa ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem eksperimentālā un spekulatīvā dizaina jomā, kas pulcē interesentus no visas pasaules, demonstrējot plašu aplūkoto tēmu sfēru ar uzsvaru uz ilgtspējīgu produktu, pakalpojumu, vides un digitālo dizainu, radošumu un individualitāti. Latvijas Dizaina centra pārstāves apmeklēja Nīderlandes dizaina nedēļu (Dutch Design Week) laika periodā no 2023.gada 21. oktobra lidz 28. oktobrim.

Nīderlandes Dizaina nedēļa, publicitātes foto

Ņemot vērā pasākuma nekomerciālo raksturu, Latvijas dizaina jomas pārstāvjiem dalība Nīderlandes dizaina nedēļā ļautu prezentēt savas idejas vēl salīdzinoši agrā stadijā bez lieliem ieguldījumiem un atrast sadarbības partnerus tālākai idejas attīstībai. Viens no Nīderlandes Dizaina nedēļas fokusa punktiem ir dizaina studentu veikums. Latvijas dizaina izglītības iestāžu dalība šajā pasākumā veicinātu Latvijas dizaina atpazīstamību, kā arī ļautu izcelt Latvijas dizaina stiprās puses, piemēram, augsto amatniecisko un prasmju līmeni, starp citām Eiropas dizaina skolām. Nīderlandes Dizaina nedēļa demonstrē lielu radošo brīvību un atklāj, kā ar dizaina palīdzību iespējams aktualizēt sabiedrībai būtiskas tēmas. Latvijas dizaina studentu un mācībspēku dalība pasākumā ļautu paplašināt Latvijas dizaina izglītības tvērumu un rast jaunas mācību pieejas, kas koncentrējas uz sociāli nozīmīgu un ilgtspējīgu dizainu.

Instalācija «Cosmic Dancer» — Dace Sūna. Foto — Ronald Smits

Tiekoties ar dizaineriem un citiem dizaina jomas pārstājiem, var secināt, ka Nīderlandē ir izveidojusies ļoti cieša dizaina kopiena, kas veicina savstarpējo sadarbību, sekmē dizaina popularitātu un noietu. Nīderlandes dizaina nedēļa ir Eindhovenas Dizaina akadēmijas absolventu un vietējo dizaineru iniciatīva, ka no studentu darbu skates pāraugusi starptautiskā dizaina notikumā. Arī Latvijas dizainā jāstiprina sadarbība starp dizaina studentiem, pieredzējušiem dizaineriem un dizaina uzņēmumiem, veidojot kopīgas diskusijas, attīstot kopīgus projektus un rīkojot kopīgus pasākumus. Nīderlandes Dizaina nedēļa ir kupli apmeklēts pasākums, kas piesaista ne vien dizaina profesionāļus, bet arī plašu vietējo sabiedrību. Lai sabiedrībā veicinātu un stiprinātu izpratni par dizaina vērtību, jēgu un ekonomisko pienesumu, arī Latvijā vajadzētu vairot atbalstu dizaina jomas pasākumiem, kas spēj sasniegt plašu auditoriju. 

«Maison & Objet» ir viena no vadošajām un nozīmīgākajām interjera dizaina priekšmetu izstādēm Eiropā, kur tiek prezentētas jaunākās interjera dizaina tendences un kur vienkopus tiekas ražotāji, dizaineri un iepircēji. Izstādē ik gadu redzams viss jaunais, kas parādījies pasaules tirgū plaša patēriņa, tekstila un interjera dizaina jomā. Latvijas Dizaina centra pārstāve apmeklēja starptautisko dizaina izstādi «Maison & Objet» no 2023.gada 7. septembra lidz 11. septembrim.

«Maison & Objet» publicitātes foto

Šo izstādi apmeklēja vairāk kā  70 tūkstoši profesionāļu. Saskaņā ar izstādes organizatoru rīcībā esošo informāciju, gandrīz 70% apmeklētāju bija lēmuma pieņēmēji, kas veic pasūtījumus un plāno iepirkumus – vairumtirgotāji, dizaina un arhitektūras salonu īpašnieki un dizaina profesionāļi, mazumtirgotāji, aģenti, dizaineri, arhitekti un citi. Ņemot vērā pasākuma komerciālo raksturu, Latvijas dizaina jomas uzņēmumiem dalība «Maison & Objet» dod iespēju prezentēt savu zīmolu un staprtautiskajam tirgum domāto produktu sortimentu, tā vienlaikus gan popularizējot savu zīmolu, gan tieši strādājot uz pasūtījumu iegūšanu un noietu.

Latvijas zīmolu an&angel un MUNIO stendi «Maison & Objet», publicitātes foto

Šogad Latvija nebija pārstāvēta ar nacionālo stendu kā tas ir bijis visus iepriekšējos gadus. Prestižākajā izstādes hallē “Signature” reprezentēja sevi divi Latvijas Dizaina zīmoli – an&angel un Studio Naturalis. Šis izstādes sektors sastāv no unikāliem, augstākā līmeņa un  premium zīmoliem, kuru apmeklē tādi pircēji kā ekskluzīvas viesnīcas, restorāni, augstākā līmeņa veikali, piemēram, Le Bon Marché, Bloomingdale’s, dizaina produktu izplatītāji (Silvera, Bulthaup Design Gallery, Luxury\Living) un daudzi citi. O Latvijas vēl piedalījās arī Vaidava Ceramics, kuras stends bija 3.hallē  «Cook &Share» unceturtais Latvijas dizaina zīmols – MUNIO bija 5. hallē «Home Accessories». Organizācijas pārstāvja dalība starptautiskās dizaina izstādes «Maison & Objet», piedaloties plašajā norišu programmā, veicināja Latvijas Dizaina nozares pārstāvja profesionālās kapacitātes paaugstināšanu un globālās dizaina nozares vides izmaiņu un aktuālās situācijas labāku izprašanu, kas potenciāli var veicināt dizaina nozares pielāgošanos jaunajiem apstākļiem un plašāku nozares pakalpojumu pieejamību.

Venēcijas arhitektūras biennāle, publicitātes foto

Venēcijas arhitektūras biennāle ir vērienīgākais un prestižākais arhitektūras festivāls pasaulē, kas notiek Venēcijas mākslas biennāles starpgados jau kopš 1980. gada. Latvija tajā piedalās kopš 2002. gada, konstatējams, ka Latvijas dalība šajā pasākumā ir ļoti nozīmīga atpazīstamības veicināšanai par Latviju kā valsti ar stiprām arhitektūras tradīciju, atvērtu starptautiskai sadarbībai. Latvijas Dizaina centra pārstāves Venēcijas Biennāles 18. starptautiskajā arhitektūras un dizaina izstādi apmeklēja laika periodā no 2023.gada 10. novembra lidz 14. novembrim.

Publicitātes foto

Latvijas paviljons bija izveidots kā atraktīvs lielveikals ar nosaukumu “T/C Latvija”, piedāvājot ikvienam skatītājam ielūkoties šajā mūsdienu arhitektūras un patērētāju sabiedrības fenomenā. Paviljons bija sadalīts desmit iepriekšējo  biennāļu pamattēmās, produktus hronoloģiski sakārtojot zem katras no tām. Organizācijas pārstāvju dalība Venēcijas Biennāles 18. starptautiskās arhitektūras un dizaina izstādes norišu programmā, veicināja Latvijas dizaina starptautisko atpazīstamību un popularizēja Latvijas dizaina industriju un dizainerus vērstus uz starptautisko sadarbību, kas radīja pamatu sadarbības veidošanai un attīstīšanai nākotnē.

Venēcijas arhitektūras biennāles, Arsenal paviljons, publicitātes foto

Projekta “Starptautiskā sadarbība izaugsmei” ietvaros tika arī organizēts starptautiskās sadarbības pasākuma Latvijā ar divu ārzemju ekspertu dalību, nodrošinot “Latvijas Dizaina gada balva 2023” fināla norisē divu ārzemju ekspertu Emīla Romāna Frūges (Kopenhāgena, Dānija) un Audrones Drungilaites (Viļņa, Lietuva) dalību.

Latvijas Dizaina gada balvas apbalvošanas ceremonija, foto: Lauris Aizupietis

Latvijas Dizaina gada balva ir augstākais apbalvojums dizaina jomā Latvijā. To pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī veicināt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību. Konkurss norisinājās no 2022. gada 10. oktobra līdz 2023. gada 2. jūnijam, kad apbalvošanas ceremonijā kinoteātrī «Splendid Palace» tika paziņoti konkursa uzvarētāji piecās kategorijās: produkti, pakalpojumi, komunikācija, vide un digitālie risinājumi, kā arī Grand Prix ieguvējs. Starptautiskā fināla žūrija Latvijā darbu veica no 2023. gada 28. maija līdz 3.jūnijam.

Latvijas Dizaina gada balvas 2023 ārzemju ekspertu pieredzes prezentācijas, foto: Lauris Aizupietis

Projektam noteiktie divi plānotie rezultāti ir iznākuma rādītājs- atbalstīta viena kultūras nozares organizācija un rezultāta rādītājs- nodrošināta vienas organizācijas darbība. Projekta kopējās izmaksas ir 9982,32 eiro, tostarp ERAF fonda atbalsts 7947,42 eiro un valsts budžeta finansējums 2034,90 eiro.

Projekta finansējums piešķirts pamatojoties uz Ministru kabineta 2022. gada 20. decembra noteikumiem Nr. 808 “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” prioritārā virziena “Pasākumi Covid-19 pandēmijas seku mazināšanai” 13.1.4. specifiskā atbalsta mērķa “Atveseļošanas pasākumi kultūras jomā” pirmās projektu iesniegumu atlases kārtas “Atbalsts profesionālām nevalstiskām kultūras nozares organizācijām” īstenošanas noteikumi” (turpmāk — SAM MK noteikumi), ES un Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem par ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda vadību.